Av Göran Råberg
År 1910 byggdes kraftstation Semla III och även en reservkraftstation. Den byggdes nedanför Fagersta skola och var i drift åren 1910 till 1938. Innan 1938 när stamnäten uppfördes fanns ingen elkraft att erhålla från annat håll.
Efter 1938 fick Fagersta Bruk tillgång på billig el från nybyggda Krångede kraftstation. Fagersta Bruk var delägare i den.
Om kraftstationen Semla III fick ett haveri måste det finnas reservkraft att tillgå för att täcka prioriterade anläggningar inne i verkstäderna. Det innebar att ångpannan alltid måste eldas så att det fanns tillgång till ångtryck till den ångturbin som drev 3-fasgeneratorn. Ånga från reservkraftstationen användes därför till uppvärmning i verkstäderna när inte elproduktion pågick. Brukets stora ångcentral blev inte byggd förrän 1943 och därför fanns det behov av ånga.
(Alla bilder är klickbara i två steg för bättre förstoring av detaljerna).
Reservkraftstationen även kallad ångreserven med ingång till maskinrum från norra gaveln, högra sidan på bilden. Ingång till ångpannrummet på långsidan. Bränslet var koks. Koks finns på södra sidan om skorstenen, till vänster på bilden. En liten koksvagn med höga lämmar syns på bilden och ett järnvägsspår går därifrån och in genom dörröppningen på långsidan. Foto från ca år 1910, Fagersta bruksarkiv.
Interiörbild ångpannrummet. Nederst i bild är inmatningsaggregatet för koks, ovanför finns utfällbara koksbehållare. Längst ner i högra hörnet skymtar en del av rälsen för koksvagnen, det finns troligen en lyftanordning i taket för att lyfta koksvagnen till de utfällbara koksbehållarna som är utfällda när koksvagnen är upplyft för tömning. Foto från ca år 1910, Fagersta bruksarkiv.
Interiörbild maskinrummet. Ångturbinen, till vänster, är kopplad till en trefas generator till höger, tillverkare var tyska AEG, namnet betyder ”Allgemeine Elektricitäts-Gesellschaft” och de var en konkurrent till svenska ASEA. AEG loggan syns på generatorkåpan. Den gav växelström, 3 fas 50 Hz, 2000 Volt, effekten är okänd. Kraftstationerna i Semla och Västanfors levererade 3 fas 50 Hz 2000 volt till bruket, spänningen transformerades sedan ned till trefas 280 volt för elmotorer och lägre enfasspänning för belysning i verkstäderna vid den tiden. Se Fagersta Brukens historia sid 188 i delen 1900-talet, där anges 280 volts spänning. Foto från ca år 1910, Fagersta bruksarkiv.
Ångreserven där ångledningen till verkstäderna syns. Till höger utanför bild låg Fagersta Skola. Markarbete pågår för det nya elektriska ställverket för anslutning av el från Krångede och det nya stamnätet. Foto från 1930-talet Fagersta bruksarkiv.
I bildens högra nedre hörn står ångreserven idag med delvis nedfallet tak. I övre vänstra hörnet är syrgasverket som byggdes i början 60-talet. Foto Eniro Maps.
Länk till en artikel om Krångede kraftverk och överföringssystem från Teknisk Tidskrift 1936. Det finns uppgifter i artikeln att linjestolparna efter linjerna var tillverkade av Fagersta Bruk i varmförzinkat stål.
http://runeberg.org/tektid/1936e/0161.html
Texten nedan är tagen från den länkade artikeln ovan.
Bolaget Krångede kraftverk arbetar på kooperativ grundval. Delägarna äga rätt att till bolagets självkostnadspris uttaga kraft i proportion till aktieinnehavet.
Aktierna i bolaget äro fördelade ungefär lika mellan delägarna. Bolagets delägare äro: Sandvikens Jernverk, Fagersta Bruk, SKF – Hofors Bruk, Bergslagens Gemensamma Kraftförvaltning, Korsnäsverken och Stockholms stad.
Övriga artiklar om Fagerstas kraftstationer på vår hemsida:
Artiklar om Fagerstas mekaniska kraftstationer:
Uddnäs turbinhus
Länk: https://bruksmuseet.se/oktober-2016-fagersta-bruks-kraftforsorjning-slutet-pa-1800-talet/
Holmens turbinhus
Länk: https://bruksmuseet.se/turbinhuset-pa-holmen-del-1-april-2024/
Artiklar om Fagerstas elektriska kraftstationer:
Semla I och II
Länk: https://bruksmuseet.se/maj-2015-fagersta-bruks-forsta-elektriska-vattenkraftverk/
Västanfors gamla kraftstation
Länk: https://bruksmuseet.se/vastanfors-gamla-kraftstation/
Semla III
Länk: https://bruksmuseet.se/kraftstationen-semla-iii/