Av Göran Råberg
Vårfloden 1977 gav rekordhöga vattennivåer på många platser i Bergslagen. Regn och en snabb snösmältning gav snabbt stigande flöden som orsakade stora översvämningar.
Förloppet
Vintern 1976/77 blev snörik på många platser i landet. Fagersta och Ludvika hade ett snödjup på mellan 1,0 m – 1,5 m. I Bergslagen inträffade en kort avsmältning i mars, men april var kall och snön låg kvar ända till maj. Berörda länsstyrelser förberedde sig genom att hålla sammanträden och SMHI ombads göra vårflödesprognoser.
När värmen äntligen kom steg temperaturerna snabbt. Den 5 maj registrerades temperaturer på över +20 grader i hela Kolbäcksåns avrinningsområde, inklusive Fagersta och Ludvika. Det var milda nätter med plusgrader och snösmältningen skedde dygnet runt. Utöver detta kom stora mängder regn vilket ytterligare påskyndade snösmältningen.
Alla förutsättningar för en kraftig vårflod sammanföll. Konsekvenserna var ett faktum med extremt höga flöden i Kolbäcksåns avrinningsområden. Även andra vattendrag till Mälaren och vattendrag i Örebro, Dalarna och Gästrikland hade höga flöden.
Vårfloden började märkas av i början på maj i Fagersta och kulminerade mellan den 11 till den 16 maj. En krissituation uppstod den 11 maj i Fagersta när betongkulverten med dricksvattenledningen från vattenverket vid Saxen som levererade vatten till hela Fagersta, vid passagen över Kolbäcksån riskerade att brytas loss av vattenmassorna. Den låg och släpade i vattenströmmen från kraftverksdammen vid bron för Axel Fornanders väg på grund av vattenhöjningen. Problemet avhjälptes till en del när slussen öppnades och en del av vattenflödet kunde passera genom kanalen via en damm av sättstockar som sattes ned uppströms den övre slussporten. Den 12 maj gjordes det samma åtgärd vid Västanfors kraftverk och sluss då vattnet började rinna över kanalvallen.
Den 31 maj hade vattnet gått ned till mer normal nivå. Vägverket tog då bort den upphöjda vägen vid Viksberg som de byggde upp den 14 maj.
Stora skador
Den kraftiga vårfloden i Bergslagen orsakade stora skador på dammar, kraftverk, vägnätet, industrier, bostadshus. Cirka 5000 hektar jordbruksmark översvämmades.
Nya dammar som minimerar riskerna från 1977
Mellan 2011 till 2017 byggdes samtliga kraftverksdammar i Fagersta om för att klara det s.k. 100-årsflödet av nuvarande ägare EON. Västanfors, Uddnäs och Fagersta är klara. Arbetet med Semla kraftverksdamm + ny kraftstation, Semla 4, blev klart i juni 2017.
Det är främst byte av utskovsluckor från smala spettluckor till planluckor i hela utskovsbredden som medgör mycket större vattenflöde utan hinder för flytande skräp som kan blockera flödet. I Fagersta dammen monterades dessutom en ny sjunde utskovslucka för nödsituationer. Förstärkningsarbeten av betongkonstruktionerna utfördes också.
Nedan bilder från 1977, samtliga bilder fotograferade av Göran Råberg
(bilderna är klickbara för högre förstoring)