Text, Margaretha Eriksson.
Foto, Göran Råberg.
Brukets historia är inte bara hyttor och masugnar. Bruksandan satte sin prägel på livet omkring de olika bruken. Bokhållare och arbetare hade inte samma status och klasskillnaden var märkbar. Till varje bruk hörde en herrgård, där brukschefen och hans familj levde ett gott liv. Idag är många av herrgårdarna välbevarade och en historisk tillgång för bygden.
I Västanfors finns två flyglar bevarade. Den norra och den södra. Själva mangårdsbyggnaden revs när Strömsholms kanal fick en ny sträckning mellan åren 1844-1847.
Ägaren till de tre bruken Fagersta, Västanfors och Semla var patron Salomon von Stockenström. Han avled år 1851. Den 14 augusti 1852 såldes Västanfors bruk till grosshandlaren Claes Gotthard Åhrberg för 85 000 riksdaler. Åhrberg flyttade då in i herrgården.
Herrgårdsflygeln är i juletid ett populärt besöksmål på hembygdsgården. Huset är då julpyntat och ger besökaren en tidsresa bakåt i tiden.
Golvet i det stora skafferiet bär spår efter pigors idoga springande och vedspisen är den självklara värmekällan.
Säkert var det arbetsamt för tjänstefolket som arbetade utan moderna hjälpmedel. Men allt fick ta sin tid.
Malla Löwenhielm bodde i herrgårdsflygeln varje sommar fram till mitten av 1950-talet. Hennes hem visas nu för allmänheten.
De släkter som figurerar på Västanfors herrgård fram till början av 1900-talet bär namn som Åhrberg, Enhörning, Lundström, Löwenhielm, Rudenschöld och af Geijerstam. Det var kusingiften och resonemangspartier inblandade i de olika släkterna.
Målaren Ernst Lundström bodde en tid på herrgården med sin familj och påstås ha ägnat en period av livet till släktforskning, men gav upp när han trodde sig konstatera att han var sin egen mormor.
Malla och Severin Löwenhielm var de sista personerna som sommartid bodde i den norra herrgårdsflygeln.
Under vinterhalvåret sköttes bostaden av husan Ida och kokerskan Johanna. Huset skulle vara i beboeligt skick när Malla och Severin kom på våren. Hon hade då med sig all grovtvätt från vinterhalvåret i Djursholm.
Sällskapslivet på herrgården var en stor kontrast till hyttarbetarens vardag.
Malla Löwenhielm avled år 1954. I sitt testament hade hon tre villkor.
Det första var att Stig och Inga Bernhard skulle garanteras fortsatt hyresrätt i sin lägenhet i ett av husen, som förr var Säterikontor.
Det andra villkoret var att Fagersta stad skulle överta lösöret efter Malla.
Det tredje, att Malla själv kostnadsfritt skulle kunna utnyttja sin bostad så länge hon levde.
Sista sommaren hon bodde på herrgården hade man påbörjat byggandet av Kungsbron och då lär Malla ha sagt.
-Nu är det nog dags att sluta, nu förstör de utsikten för mig.
Klickbara länkar till herrgårdarna i Fagersta:
Semla: https://bruksmuseet.se/september-2015-semla-herrgard/
Fagersta: https://bruksmuseet.se/januari-2022-fagersta-herrgard/
Fagersta Hornska herrgården: https://bruksmuseet.se/november-hornska-herrgarden-pa-andra-sidan/