Av Margaretha Eriksson
Fotot visar Fagersta centrum en sommardag på 1950-talet. Markiser skyddar mot solen och i balkonglådorna prunkar petunior. Folk är i rörelse och småstaden är en idyll. Det finns gott om butiker och Fagerstaborna är köptrogna.
Centrumhuset och Konsum byggdes på 1930-talet och affärshusen på Västmannavägen stod klara 1944. På Brinellvägen syns tre större fastigheter med affärer i bottenvåningen och bostäder ovanpå. Olssons bageri och Vera Kvarnströms hemslöjdsbutik skymtar i grönskan.
I Centrumhuset fanns körsnär Jansson som sydde pälsar i nerz, persian och mink. Lill-Anna Engström drev sin bokhandel där, innan hon flyttade butiken till Stationsvägen. Lars-Pers sålde herrkläder och postmästare Paridon Bjerlén styrde med fast hand sitt postkontor Fagersta 2. I källarplanet låg Sture Valds fiskaffär. Manuell betjäning var praxis i alla affärer.
Det skulle ta mycket utrymme att berätta om alla butiker. Allt som dåtidens ortsbor behövde, fanns på hemmaplan. Skor, kläder, radioapparater, porslin, tyger och möbler. Somliga av oss minns speciella butiker, en sådan var Fotomagasinet, som drevs av familjen Björkin. Med änglalikt tålamod förklarade expediterna kamerans mysterier, trots otåligt väntande kunder. Själv minns jag Bodins parfymaffär på gaveln mot nuvarande Lidl. Två äldre damer ägde butiken och de hade godheten att låta dåligt betalda kontorsflickor handla på krita.
Bergmanshuset, så kallades i dagligt tal huslängan på Västmannavägen, inrymde många butiker. Strandbergs tygaffär, Bergmans kläder, Soldins ur, Cykel och Sport och Isgrens konditori med jukeboxen.
Affärshuset intill uppfördes av byggmästare Lilja. Större delen av nedre plan upptogs av Systembolaget. Ett litet utrymme fanns för VLT:s redaktion och en klädbutik med namnet, Örns kläder. På ritningar till huset fanns en biograf inritad. Entrén skulle vara där redaktionen låg. En bottenplatta för biosalongen göts på baksidan av huset. Det ryktades att SF, Svensk filmindustri, var intresserade. Varför planerna gick i stöpet är okänt.
Järntorget hade under 50-talet en fin torghandel som sålde bär och grönsaker från orten. Egon Norén drev sjukvårdsbutiken Sana, där för övrigt stans enda automat för preventivmedel fanns uppsatt. Peppe Ringström ägde tobaksbutiken. En elaffär och en garnaffär rymdes också i huset.
Affärslivet i centrum fulländades av EPA:s ankomst 1956. Varuhuset var beläget i nuvarande bibliotekhusets lokaler. Plötsligt kändes en fläkt av storstad. Här fanns allt från suddgummin till moderna kläder, det doftade läder och parfym. EPA drog mycket folk till Fagersta.
I slutet av femtiotalet kunde radiohandlarna utöka sitt sortiment med televisionsapparater och en ny tid anades…..
Margaretha Erikson