Av Margaretha Eriksson
Att äta lunch på lokal var inget som en bruksarbetare gjorde till vardags. Lunch fanns inte i ordförrådet. Frukost, middag och kvällsmat var måltidsordningen. För större högtider fanns flera festlokaler.
År 1867 byggdes matstället Mojsen. Det var Fagersta Bruk som såg till att en mangårdbyggnad från Meling flyttades till Vasavägen. Kokerska var Mojs-Emma , ett manhaftigt fruntimmer som höll ordning på ofta överförfriskade matgäster. Emma bedrev också svinuppfödning och fick då råvaror till matlagningen. År 1948 meddelade Fagerstas bruksledning att Mojsen skulle upphöra, huset skulle rivas och lämna plats för ett pensionärshem.
Innan år 1897 skedde all representation i herrgården, som var Christian Aspelins hem. Behovet av en annan samlingspunkt växte sig starkare och år 1896 lades grunden till Brukshotellet.
Praxis på den tiden var att hotellen placerades i närheten av järnvägsstationerna. I Fagersta blev det tvärtom. Järnvägsstationen byggdes intill hotellet. Brukshotellet, med det vackra tornet var ett vackert blickfång för tågresenärerna.
På hotellet gjordes viktiga affärer upp över en bit mat. Källarmästare Henry Hellkvist övertog hotellrörelsen 1947. Han blev en känd profil i samhället. Men sommaren 1976 var hotellets saga all då det revs och det är många som än i dag sörjer det anrika hotellet. Det hade då redan i november 1974 ersatts av det nybyggda Esso Motorhotell.
På femtiotalet öppnades en Konsumbar i en utbyggnad av Konsumhuset i korsningen Stationsvägen-Brinellvägen.
Föreståndaren, en man vid namn Sjöström, var en driftig och duktig kock och rörelsen blomstrade. När det nya Domushuset stod färdigt år 1974 flyttades baren dit och fick då namnet Disa. Restaurangen lades ned efter några år.
Västanfors var förr en centralort, där fanns butikerna, kaféerna och hotellen. Gästgivargården, eller Gästis, som den kallades i folkmun, byggdes av Anders Vestling i slutet av 1800-talet. Många bröllop och bemärkelsedagar har firats där genom tiderna. År 1941 såldes gården till landsfiskal Einar Källström och namnet Gästis byttes ut till Länsmansgården, som blev både kontor och bostad för familjen Källström. Siv och Sten Thomas blev nästa ägare. I dag ägs huset av en amerikansk familj.
Strax nedanför Gästis på Bergslagsvägen låg Nya hotellet. Det var ett mindre hotell som ägdes av makarna Johan och Jenny Lundgren. Jenny var född i Jämtland och kom till Västanfors för att besöka bekanta i Fagersta. Hon träffade Johan Lundgren, som då var vaktmästare på hotell Gästis. Efter giftemål beslutade makarna att arrendera hotellet.
År 1947 blev Jenny Lundgren änka, men bestämde sig för att driva hotellet ensam. Hon byggde om det gamla hotellet som sedan drevs i hennes regi fram till år 1970. Ett populärt familjehotell och en självklar plats för större fester.
Det tredje hotellet var Centralhotellet. Det byggdes år 1920, makarna Hilma och Lars Johan Andersson flyttade in året därpå.
Hilma drev pensionatsrörelse i huset. Dottern Karna tog över hotellet när föräldrarna avlidit. Hon var en framåt och modern affärskvinna. Många av dåtidens skådespelare som gästade Folkets park hyrde rum på Centralhotellet. I hotelliggaren finns namn som Dagmar Ebbesen, Elof Ahrle och Gudrun Brost.
Bruket och bygden växte snabbt och det behövdes arbetskraft. Gästarbetare kom utifrån och hyrde billiga enkelrum.
Matfrågan löstes av att några arbetarhustrur lagade extramat i hemmet och tog emot ”matkarlar”, som det hette. Det blev en extra slant till hushållskassan.
En kvinna i Meling, Lisa Eriksson, hade nästan hundra karlar i maten varje dag. Hon blev tidigt änka och för att försörja sig och barnen satsade hon på att laga mat åt gruvjobbarna i sitt hem. Till sin hjälp hade hon fem kvinnor, men det blev långa arbetsdagar med mat i flera omgångar.
En av matkarlarna var en ung grabb från Norrland som hette Henning Sjöström. Varje dag åt han hos Lisa. Efter gruvjobbet i Meling studerade han vidare och blev en känd stjärnadvokat i Stockholm.
Pensionat Rosenlund i Västanfors har gamla anor som matställe och rumsuthyrning. Under många år drevs det av Ville och Stina Ljunggren. Ville var lagledare för bandylaget VIF. Pensionatet var ofta uthyrt för fester och sammankomster. Det var en självklar plats när Fläktens bandygrabbar ville fira sina framgångar på planen. År 1963 sålde familjen Ljunggren rörelsen, som sedan fick olika ägare. Idag är Rosenlund ett vandrarhem.
Den första barserveringen innan Fagersta blev stad var Konsumbaren i Västanfors, belägen på Bergslagsvägen. I bottenvåningen låg Konsumbutiken och på övre plan barserveringen. Årtalet var 1943 och konsumtionsföreningen hade inte sparat någon möda på inredningen. Baren var smakfullt inredd med en stor bardisk och blev ett populärt ställe för mindre fester. Idag finns restaurang Guldsked i lokalerna.