År 2015 är det 75 år sedan bygget av Fagersta brandstation påbörjades.
De två bronssmederna på tornet vid Fagerstas gamla brandstation.
Foto Göran Råberg
I april 1941 var brandstationen i Fagersta med sitt karakteristiska ”slangtorkningstorn” färdigbyggd.
Publicerat i Västmanlands Folkblad, 1960-03-12, författat av redaktör Gösta Johansson, (sign Geji).
Tornet ståtade då som nu med en klocka vars timslag ”hamrades” ut över bygden av två gjutna bronsfigurer utförda av skulptören Aron Sandberg. Under åren har brandtornet i Fagersta alltmer framstått som ett ”igenkänningsmärke” för den norra stadsdelen. Men är det sant, har en del frågat, att de båda bronsfigurerna föreställer f.d. fagerstabor, eller är de bara fantasifigurer?
För att börja med den sista delen av frågan först, så torde man utan vidare kunna säga att de båda gubbarna är rena fantasiprodukterna. Men det är också klart att deras utformning anspelar på smedlivet på Fagersta Bruk.
Beträffande den första delen på frågan är sanningen den, att det först sedan bronsfigurerna funnits till en tid fick namn – och därtill namn, som anspelar på ett par välbekanta smedsläkter i Fagersta. Historien på bronsgubbarnas namn är i korthet följande: På 1870-talet fanns inom bruket ett litet järnmagasin. I dagligt tal kallades magasinet Stålboden. Som vanligt förr i världen, innan man fick dagens ljusa och rymliga verkstäder, var det, både bokstavligen och bildlikt, kolsvart i boden. I den ovannämnda boden arbetade på den tiden tre ”gubbar”. Det var en f.d. valsmästare. Han var ”trekvartumsbas” i boden, och dessutom fanns där två f.d. smeder. De båda ovannämnda smederna hette Holst och Zander. Sedan de tjänat ut vid härd och ässja fick de ett något lindrigare arbete i Stålboden, där de fick ta emot och knippa släggor, plogflöjlar och en del annat smått och gott i manufakturväg som tillverkades vid Fagersta Bruk.
1942 tyckte en hel del folk i Fagersta att de båda bronsgubbarna borde ”kristnas”, och hur man funderade hit och dit började man kalla dem Holst och Zander, namn som man tyckte passade bra, eftersom det de facto kunde härledas tillbaka till gamla i Fagersta verksamma smeder. Huruvida namnen Holst och Zander på de båda bronsfigurerna vann budskap och accepterades skall här icke ordas om. Faktum är emellertid att man 1942 tyckte att ”gubbarna” borde ha namn.
/Geji.
Fagerstas gamla brandstation är ritad av Cyrillus Johansson och kopplingen till Aron Sandbergs smeder förstår man av nedanstående text från Wikipedia.
Aron Simon Sandberg, född 5 januari 1873 i Gränna, död 1959 i Stockholm, var en svensk skulptör. Aron Sandberg studerade vid Tekniska skolan i Stockholm och 1906–08 i Paris. Han har utfört ett flertal monumentala arbeten, ofta i nära samarbete med arkitekter som Ragnar Östberg, Carl Westman, Cyrillus Johansson och Ivar Callmander.
Skrivet och publicerat av Göran Råberg
Bilderna är klickbara för högre upplösning