Av Margaretha Eriksson.
NU RÅDER HÖGTRYCK PÅ BRUKET.
Fagersta. Den nya tiden är här. Hjalmar Åselius lämnar över styret till Nils Elfström. Den första datorn introduceras på brukskontoret och hockeyrinken vid Fagerliden invigs.
Vi närmar oss sjuttiotalet och hjulen på bruket snurrar allt snabbare.
Disponent Hjalmar Åselius har varit brukets högste chef sedan 1942, en företagsledare med pondus. Respekten för överordnade är mycket stor och det är ljusår mellan kontoristen och disponenten.
Hjalmar Åselius är en visionär när det gäller Framtidsprogrammet.
Bokverket Fagerstabrukens historia kommer ut år 1957 och det betraktas som en viktig händelse. Det gavs som gåva till de som arbetat minst tio år i företaget.
Hjalmar Åselius efterträds av Nils Elfström år 1958.
Under Elfströms tid byggs ett nytt syrgasverk, den första datorn introduceras och hålkortshanteringen håller på att försvinna. Nämnas bör att detta är den första datorn inom svensk stålindustri. Bessemerblåsningen upphör under sextiotalet. Blåsningen har sedan länge varit ett skådespel under mörka vinterkvällar och det är med en viss saknad som ”fyrverkeriet” försvinner.
I början av 1960-talet börjar märkliga saker att hända. Helt plötsligt märker stadens damer att deras nylonstrumpor ständigt går sönder. Och lacken på vissa bilar får frätskador. Det konstateras att syndabocken är utsläppen från betningen. När det regnar och är disigt blandas den svavelhaltiga röken från skorstenen med vatten och frätande svavelsyra bildas. Detta avhjälps med att höja skorstenens med 80 meter.
Ett skeppsvrak har hittats på botten av Strömmen i Stockholm av Anders Franzén 1958. Vraket visade sig vara regalskeppet Vasa, som sjönk på sin jungfrufärd år 1628. År 1959 lyfts skeppet med hjälp av stållinor från brukets linslageri. En liten stump av stållinan finns i dag att beskåda på Bruksmuséet.
Fagersta bruks affärsidé, Rätt stål för varje ändamål, har använts som slogan under en längre tid, men disponent Elfström tycker att detta är att ta i.
-Vartannat ändamål eller till och med vart tionde ligger nog närmast sanningen, muttrade han.
Efter Nils Elfström kommer Lars Edlund år 1968 och axlar ansvaret som brukschef. Hans första uppgift blir att utarbeta en ny långtidsplan, som innebär en kraftfull satsning på rostfritt stål, hårdmetall och bergborr.
Den nya anläggningen för hårdmetall invigs under högtidliga former en oktoberdag år 1968 av prins Bertil.
Hos Fagerstas befolkning ger brukets historia starka känslor och stoltheten över ett gammalt bruk är mycket påtaglig.
Hejarsmeden Nils Lindberg tillverkar de sista grävskopständerna innan hejarsmidesepoken är slut. Årtalet är 1967.
Östra porten är en välkänd bild från Fagersta bruk. Här har tusentals arbetare passerat på sin väg mot till sina jobb. Bilden är från 1962.
En oktoberdag att minnas för de anställda då nya SECO invigdes av HKH Prins Bertil år 1968. Hilkka Rool finns vid sin arbetsplats och chefen Gunnar Fredriksson är stolt guide.
Alla data lagrades på hålremsa för vidare bearbetning i datamaskinen. Fagersta bruk var tidigt ute med det unika insamlingssystemet av data. Barbro Jonasson har det ansvarsfulla arbetet. Bilden är från 1965.