Ett kommunhus med anor
Text: Margaretha Eriksson
Bilder: Göran Råberg
Sockenstugan i Västanfors är det äldsta hus som finns i vår kommun, byggt redan år 1668. En gång i tiden var det vårt första kommunhus. Under dess tak har striden mången gång stått het mellan styrande i församling och kommun.
I sitt ursprungliga skick var huset synnerligen spartanskt byggt. Stugan hörde till kyrkans lantbruk. Den ena halvan av huset var bostad åt arrendatorn på lantbruket, den andra halvan var ämnad för socknens sammankomster.
Strax intill husgaveln låg prästgårdslogen med lider och stall för kyrkobesökarnas hästar.
På 1800-talet var det i regel brukspatroner och bergsmän som dominerade i socknens politiska liv. Detta på grund av att man måste ha minst åttahundra kronor i årsinkomst för att få rösträtt i nämnden och så mycket tjänade inte en vanlig arbetare.
Den förste ordföranden i kommunalnämnden år 1862 var brukspatron Christian Aspelin. Efter fyra år efterträddes han av brukspatron Enhörning i Västanfors, som sedan innehade befattningen i tjugonio år.
År 1939 restaurerades sockenstugan grundligt. Huset flyttades ett tiotal meter in på tomten. Vatten och elektricitet drogs in och den stora salen med den pampiga öppna spisen blev samlingspunkten för dåtidens politiker. Prästgårdslogen plockades ned och byggdes upp vid hembygdsgården i Sloghagen. År 1975 flyttades logen vidare till vår nuvarande hembygdsgård, där den förlängdes.
När sedan Västanfors socken med utgången av år 1943 skulle övergå till annan samhällsform, hade sockenstugan spelat ut sin roll.
Kommunpolitiken flyttade till den norra stadsdelen.
Idag är sockenstugan ett monument över en skiftesrik sockenhistoria.
Stugan fick nu en annan roll. I stället för politiska diskussioner blev det musikaliska slingor som fyllde huset.
Fagersta bruksmusikkår hade under 1940-talet sin övningslokal i sockenstugan. Dess legendariske ledare var Vitmoss-Pelle, döpt till Per och uppväxt på torpet Vitmossen. Hans far Vitmoss-Anders var en duktig kompositör och fiolspelare.
Per Andersson närde en dröm om att bli regementsmusiker, men det var inget för en fattig torpare, i stället blev han musikledare för Fagersta bruksmusikkår.
Det var nästan en mil mellan hemmet i Vitmossen till sockenstugan. Men en gång i veckan, i både yrsnö och ösregn, vandrade han till fots med sin esskornett för att öva med kåren.
På senare tid har stadsmusikkåren haft sin replokal i sockenstugan, liksom spelmanslaget och andra spelgrupper.
I dag hukar sig sockenstugan i periferin av ett modernt församlingshem, nya skolbyggnader och en blivande sporthall.
Men gammal är äldst. Med sina 352 år på nacken, är sockenstugan pärlan i allt det nya.
Hur kommer det att se ut i framtiden?
Ägarens planer är att bygga om sockenstugan och bygga till en huskropp för att använda dessa till dagisverksamhet eller skola. Detta innebär att den återigen kan tas i fullt bruk, vilket är en förutsättning för bevarandet av denna byggnad enligt ägaren.
För att skydda befintlig byggnad är en utseendebestämmelse tillagd, bestämmelsen säger också att byggnaden inte får rivas. Den nya huskroppens fasader ska vara av trä och målas med faluröd kulör och tak med röd takbeläggning av tegel alternativt betongpanna. Detta för att ansluta till karaktärsdragen hos den befintliga byggnaden på fastigheten.
Här är några äldre bilder på sockenstugan.
Foto mot norr. Närmast i bild sockenstugan därefter prästgårdslogen med stall för kyrkobesökares hästar, längst bort prästgårdens ladugård, samtliga hus direkt invid Kyrkvägen. Foto Sten Håkansson 1938.
Foto mot söder. Närmast i bild prästgårdens ladugård sedan prästgårdslogen med stall, längst bort gaveln på sockenstugan. På planket som skymmer gödselstacken vid ladugården sitter en affisch för den holländska Cirkus Orlando Strassburger som gjorde sverigeturne 1938. Foto Sten Håkansson 1938.
Sockenstugan genomgick en totalrenovering efter flytten längre in från Kyrkvägen 1939. Fönstren blev fler och ersatta av nya i gammal stil med blyinfattade glas och huset fick en ny entré med tak och en skylt med ”Sockenstuga” angivet. Vykort från 1940 talet.