av Anders Olsson och Per-Olof Einarsson
Provborrning av bergborrprodukter var nödvändigt för utveckling av stål, design och hårdmetall.
Rudgruvan i Semla som ägdes av Fagersta Bruk var tidigt provplats för underjordsborrning.
Med tiden behövdes en provplats för att utveckla ovanjordsprodukter, som används t.ex. vid
vägskärningar och dagbrott. De har större diameter och typiskt är 64 och 76 mm.
Lämplig plats var på en bergknalle som var någorlunda plan på toppen och samtidigt nära väg för transport av borrigg, luftkompressorer, arbetsbarack, verkstadsbarack m.m.
Den första provplatsen ovan jord låg några hundra meter från Rudgruvan, på Semlaberget eller Årnboberget som det också kallades. Nya platser behövdes snart då det blev fullt med borrhål på den tillgängliga platsen. Det blev Godkärra och Skallberget. Provplatsen ”Godkärra” ligger emellan Dagarn och byn Godkärra. ”Skallberget” ligger efter riksväg 664 mot Ängelsberg, i närheten av järnvägsövergången till Sundbo. På båda platserna ser man fortfarande spår av verksamheten.
Godkärra var sista provplatsen ovan jord att avvecklas och det skedde i början av 1990-talet.
De större hålen fylldes med sand innan platsen lämnades för att inte djur skulle komma till skada.
De mindre hålen är idag dolda av barr och mossa.
Provmöjligheter fanns senare också i Bäckegruvan i Riddarhyttan. Där testades utrustning för ortdrivning 38 mm till 51 mm samt produktionsborrning. Typiskt för borrkronor var från 57 mm till 102 mm. Även nackadaptrar och stänger i olika dimensioner testades.
Därefter skedde provning hos kunder. LKAB i Kiruna och Malmberget är viktiga kunder för provning av både maskiner och borrstål och de har också haft stor nytta av att tidigt få tillgång till den senaste utvecklingen.
Provverksamhet sker idag hos kunder över hela världen.