Det första bruksmuseet i Fagersta skapades på bruksområdet. Större delen av samlingarna har senare donerats till Fagersta kommun. Tack vare ett samarbete mellan det lokala näringslivet och kulturförvaltningen kunde samlingarna inrymmas i nuvarande lokaler år 1993.
Museet är uppbyggt i Fagerstas gamla brandstation. Byggnaden är ritad av Cyrillus Johansson och har för honom typiska detaljer. Samlingarna fokuserar på Fagersta stad och brukets historia med tyngdpunkt på 1900-talet. I museet visas produkter som tillverkats i Fagersta Bruks verkstäder från slutet av 1800-talet fram till 1980-talet då delar av bruket gick över i fyra nya företag. Basutställningen beskriver: metallurgi, valsade produkter, dragen tråd och linor, rörtillverkning, sågblad, klingor och övriga manufakturprodukter samt hårdmetall från Fagerstakoncernen år 1927–1983.
En del av utställningsmontern från världsutställningen i Paris år 1900 finns rekonstruerad i museet. Modeller, fotografier och bilder förmedlar hur samhället och bruket såg ut under 1800- och 1900-talet. En översiktsvy i stort format visar verksamhetsområdet år 1913–1922 framställd i Leipzig på uppdrag av dåvarande tyske ägaren, senator Possehl.
Ett kontor har rekonstruerats med möbler och föremål från gamla kontoret. Ett rum presenterar de fyra företag som fortsätter med olika delar av Fagersta Bruks tillverkningsprogram. Tanken är att museet inte endast ska visa industriprodukter utan även lyfta fram individen och vilket inflytande bruket har haft och dagens industri har över samhället och människors vardag.
I bruksmuseets samlingar ingår också brukets film- och fotoarkiv. Fotografierna används regelbundet för forskning och för att producera nya utställningar om bruket och stadens historia. Filmerna har inventerats av Västmanlands läns museum i samarbete med Film i Västmanland. Materialet deponeras i Grängesbergs filmarkiv och museet kommer därefter att ha tillgång till egna kopior på DVD och VHS.
Museet renoverades till 10-årsjubileet och med anledning av Fagerstas 60-årsjubileum kunde en ny basutställning invigas.
Museet håller öppet i samband med evenemang och tillfälliga utställningar samt visas på begäran för skolklasser, grupper och andra intresserade. Det kan också hyras som samlingslokal för möten och andra sammankomster.
Länk till ett inslag på SVT Nyheter Västmanland, 8 okt 2019. – Fagersta Bruksmuseum och Fagersta Bruk genom tiderna:
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/fagersta-bruk-genom-tiderna-fran-malm-till-stal