Av Lennart Andreasson
Fagersta Bruks plåtvalsverk
Valsning av styckeplåt förekom i Fagersta under åren 1931 till 1966 i den byggnad som idag är Fagersta Stainless centralförråd. Verket omfattade utrustning för både varm- och kallvalsning av styckeplåt och kördes igång 1931.
Varmvalsverket bestod av 6 duovalspar medan kallvalsverket utgjordes av ett par.
Det visade sig att kallvalsverket var för klent dimensionerad för valsning av rostfritt vilket innebar för dålig reduktion. Vid mellanglödgning uppstod kornförstoring med sprödhet som följd. Kallvalsverket ersattes därför år 1936 av ett stort kvartoverk av fabrikat Siemag som vägde hela 300 ton.
Tillverkningen omfattade i huvudsak rostfri plåt. Normal årlig produktion var mer än 3000 ton rostfritt och 100-150 ton kolstål. Utgångsmaterialet var platiner levererade från verken i Fagersta, Långshyttan och Österby.
Verket var placerat i den byggnad som idag är Fagersta Stainless centralförråd. Senare då Södra kallverket var byggt flyttades slipning, polering, färdigklippning, vägning och packning av plåt dit.
Maximal plåtbredd var 1220 mm och plåttjockleken kunde gå ned till 0,6 mm.
Det var många sysselsatta inom produktionen. Vid normalproduktion med tre skiftlag i varmvalsverket och ett i kallvalsverket arbetade 75-80 man och för färdigställning i Södra kallverket var 19 man sysselsatta.
Valsning av plåt i Fagersta upphörde år 1966, samma år som sågbladsverkstaden slogs igen.