Av Göran Råberg
Det byggdes fem baracker i Uddnäs under början av kriget, 1939-1940, för att ge husrum åt nyanställda från andra platser i landet. De anställda vid Fagersta Bruk som blev inkallade för militär beredskap måste ersättas och det var stor bostadsbrist och barackerna lindrade behovet något.
Uddnäsbarackerna var byggda av militärmodell med sju rum, för upp till tolv personer i varje rum. Husrum med värme och städning kostade 12 kr/månad.
Efter kriget användes barackerna som bostad åt nyanställda ungkarlar som övergångsbostad innan annat boende fanns. Det var även vanligt att gifta män som började arbeta i Fagersta bodde ensamma i barackerna i väntan på bostad medan övriga familjen väntade kvar på annan ort.
Under slutet av 1950-talet blev barackerna använda som provisorisk skola för de växande barnskarorna i Fagersta.
1962 infördes enhetsskolereformen i Fagersta och realskolan avskaffades, detta innebar att alla elever skulle gå 9-årig skola. Brinellskolans lokaler räckte inte till och under byggtiden av två nya skolbyggnader vid Brinell fick en hel del elever ha lektioner i Uddnäs till ca 1964. I Brinellskolan var det både högstadium och gymnasium på 1960 och 1970-talet.
Barackerna tillsammans med de andra kvarvarande husen i Uddnäs revs under andra halvan av 60-talet.
2017-03-27. En mer utförlig artikel över Uddnäs historia har nu lagts in under ”Läsvärt” på vår hemsida!
Länk: https://bruksmuseet.se/historia/uddnas-en-forsvunnen-idyll/
Hälsningar Göran