Av Jan Qvick
Namnet Seco förknippas idag med två av Fagerstas framgångsrikaste företag – Seco Tools AB och Secoroc, som sedan 2018 heter Epiroc AB. Båda dessa företag är sprungna ur Fagersta Bruks hårdmetalltillverkning vars varumärke för hårdmetall för både metallbearbetning och bergborrning var Seco.
Det tyska metallföretaget Krupp lanserade 1927 ett helt nytt skärmaterial under namnet WIDIA som är så kallat teleskopord av tyskans ”Wie Diamant” – på svenska ”som diamant”. Disponent Axel Fornander i Fagersta såg tidigt att detta nya skärmaterial var ett stort hot mot Fagerstas snabbstål och för att försvara marknadsandelen gav han redan 1929 uppdraget till forskningschefen Magnus Tigerschiöld att ”uppfinna ett snabbstål som var bättre än WIDIA”.
Magnus Tigerschiöld fann snabbt att man hade att göra med ett helt nytt material som fick namnet hårdmetall. Utveckling och tillverkning av hårdmetall skedde under stort hemlighetsmakeri och avdelningen gick inledningsvis under namnet Specialsmältningen. Under 1930 var man i Fagersta igång med de första experimenten och redan under andra halvåret 1931 var man ute och fältprovade hos kunder. Fagersta fick sin första order den 18 november 1931 och kunden var SKF i Göteborg.
Intressant att notera på detta orderkort är att hårdmetallen benämns VIDIA och Fagersta står för framställningen av hårdmetallen medan SKF levererar skärhållarna som Fagersta sedan lödde fast hårdmetallen på. Hårdmetallreceptet, daterat 3 december 1931, har skrivits av Gösta Sterky, som var en av de absoluta pionjärerna inom hårdmetall i Fagersta.
Fagersta kunde naturligtvis inte kalla sin hårdmetall VIDIA utan behövde ett eget namn och i slutet av 1931 utlyste Fagersta tjänstemannaklubb en pristävling om ett namn för den nya hårdmetallen och några av de förslag som kom in visas i bild 2.
Man ser här att de som lämnat in förslagen har försökt göra teleskopord liknande WIDIA och lekt med varianter av ordet diamant och troligen grekiskans dynamis som betyder kraft. Wolfa är en sammansättning av Wolfram Fagersta på motsvarande sätt som ”Arbit” i Arboga betydde Arboga och bitar. Arbit i Arboga registrerade i november 1931 varumärket Sintram som var ett teleskopord av ”sintrad wolfram” och användes för Arbits sintrade hårdmetall.
I tiden låg även att använda latin och i Sverige hade bilen Volvo (jag rullar) lanserats 1927 och två förslag att döpa hårdmetallen till Seco (jag skär) lämnades in och ett förslag till Vivax (oförgänglig). Dessa briljanta förslag vann och de som lämnade in förslaget Seco var Wilhelm Clason och Anna Wohlfahrt som var syster till Karl Bonthron, som anställdes 1933 och kom att betyda oerhört mycket för Fagerstas hårdmetallutveckling till sin pensionering 1970. Seco blev namnet för produkter avsedda för både metallbearbetning och bergborrning och Vivax för hårdmetall i dragskivor. Varumärket Vivax registrerades av Patent och Registreringsverket den 4 juli 1932. Varumärket Seco registrerades den 17 oktober 1932 och Fagerstas första order på Seco är daterad 30 november 1932, se bild 3. Detta är Fagerstas order 105 för skärmetall och kom alltså drygt ett år efter den första ordern. Patent och Registreringsverket hade en synpunkt på namnvalet nämligen att det kunde vara för lika NEKO som var en förkortning för AB Nordeuropeiska Handelskompaniet som dock skriftligen meddelade Patent och Registreringsverket att de inte såg några hinder mot att Fagersta Bruk fick använda Seco. För både Seco och Vivax skyddade man enbart orden, alltså inga symboler.
Under de kommande åren tillkom flera sorter av hårdmetall och 1935 fanns en ny sort framme och den döptes till Seco 2, varvid den ursprungliga Seco blev Seco 1. År 1939 fanns fem sorter i produktsortimentet från Seco 1 till Seco 5. År 1942 minskade ordet Seco i betydelse som namn för produkterna i och med att man införde sortbeteckningar enligt den tyska industrinormen DIN 4990, beteckningar som i viss mån ännu finns kvar. Ordet Seco återfinns även i flera sammansatta ord som till exempel Secodex för vändskärssystemen som infördes på 1960-talet, Secomet för däckdubbar och Secolor för att underlätta valet av hårdmetallskär.
Namnet Seco togs först över som beteckning för hårdmetallavdelningen inom Fagersta Bruk för att 1971 återfinnas i divisionerna Seco och Secoroc inom Fagersta AB och i företagsnamnet Seco Tools AB idag.
Källor
Registreringstidning för varumärken, Kungl. Patent- och registreringsverket, 1932
Secohistorik åren 1930-1970, Karl Bonthron, Seco Tools AB, 1976
Bilder från Fagersta Bruksarkiv