Av Lennart Andreasson
Pentti Almgren bodde i Fagersta på 1950-talet med sin familj. Han var anställd på Fagersta Bruk som hjälpsmältare på ljusbågsugnen i stålverket.
Han var född i Kuopio, Finland 1919 under goda förhållanden och började som ung att studera på konstakademi. Efter något år gick han på kadettskolan och blev sedan inkallad då kriget blev ett faktum. Krigstiden gjorde att det konstnärskapet blev åsidosatt. Det blev efter krigsåren lika för honom som många andra landsmän att han sökte sig till Sverige för att få arbete. På bruksorterna fanns stort behov av arbetskraft och han hamnade så småningom i Fagersta med sin familj.
Penttis passion för att måla gjorde att han sökte motiv för sina oljemålningar i sin närhet.
Det är intressant att Pentti tagit motiv från sin arbetsplats. Målningen från stålverket då man sätter in skrot har Pentti lyckats fånga med häftiga färger. Det ögonblick som visas är när skrotkorgen hänger i travers ovanför ugnen. Ugnsvalvet är då undankört. Bottnen på skrotkorgen består nämligen av lameller som före lastning knyts ihop i mitten med ett kraftigt rep. Det antänds av den höga värmen i ugnen och brinner upp och skrotet faller ned.
Då stålet i ugnen smälts och har fått rätt sammansättning och temperatur, ca 1600 grader, tappas det i en skänk hängande i en travers. Nästa steg blir som bilden visar att gjuta göt. Även här har han lyckats få till en målning med fina mustiga färger.
Pentti har på ovanstående målning visat då brukets tjänstemän och några kvinnor är på väg hem efter sin arbetsdag. Herrarna har tidstypisk klädsel, trenchcoat och Stetsonhatt. De vandrar på Axel Fornanders väg uppför backen mot centrum. Man ser på den här tavlan hans skicklighet att med grova penseldrag framställa motivet.
Det gula huset som då var laboratoriet är nu Fagersta Stainless huvudkontor och har inte genomgått någon större utvändig förändring. Det röda huset har i början på 1960-talet byggts på med två våningar. Det inrymde tidigare ritkontor, driftsforskning, driftsledning och den centrala planeringen.
Pentti sökte också andra motiv att avbilda. Ovanstående är ett parti av Strömsholms kanal med Holmen i bakgrunden.
Ovanstående motiv är hämtat från kanalen vid Semla där vägen mot Ulfsbo går över bron.
Nedan finns två tavlor avbildade som visar att Pentti även målade motiv från sydländska platser. Troligtvis har han i sin fantasi eller av foton tänkt sig hur det skulle se ut. Detta var ju en tid innan charterresorna tog fart. Han var inte rädd för att måla med glada färger.
De tre tavlorna från bruket finns med i en nyutkommen års bok ”Bergsbruk i konsten” utgiven av Sanct Örjens Gille. Man ville ha fram fakta om konstnären och då uppstod svårigheter eftersom brukets arkiv inte var tillgängligt för alla beroende på pandemin och ombyggnad av det gamla brukskontoret. Med hjälp av Arkiv Västmanland och en del släktforskning kom en lösning. Nedan finns en del fakta sammanställda.
Pentti Johannes Almgren Född 1919 i Kuopio, Finland . Död 1992 i Borghamn, Östergötland År 1956 var han gift och hade tre barn under 18 år.