text och foto av Göran Råberg
Fagersta Bruks första brukskontor uppfördes på 1780-talet i timmer från en nedplockad byggnad och det placerades bredvid brukspatronens bostad, herrgården på Andra sidan.
Kontoret blev snart för litet varför huset byggdes om till bostadshus för tjänstemän. Allt som allt har klockhuset sex rum och kök om totalt 145 kvadratmeter. På nedervåningen finns idag kök, matsal och sällskapsrum.
Sammanlagt finns i huset fem kakelugnar bevarade, varav en är så gammal som från år 1780, vilket är året då huset uppfördes.
På övervåningen finns två sovrum och en dörr leder in till klocktornets inre med en tillhörande stege som möjliggör att komma upp till själva urverket.
Fagersta Bruks byggmästare Simon Lundgren berättade i början av 1900-talet om gamla kontoret. Ingen visste varifrån själva huset kom. Inte ens Fredrik von Rosen som var Christian Aspelins svåger visste det fastän han hade bott där många år. Klocktornet var man däremot säker på att det hade suttit på Brandbo kapell. Det monterades på kontoret troligen i början av 1800-talet. Det fanns då enligt Lundgren ett ställe i Brandbo som kallades Kapellbacken. En grund efter kapellet fanns i början av 1900-talet men jag har ingen vetskap om den fortfarande finns kvar.
Uppe på vinden fanns en liten kammare. Det syntes tydligt att man huggit upp i taket och stoppat ned alla fyra stolparna. Huset hade pärttak och flisorna hängde omkring de långa benen mellan bjälklaget. De höll upp tornet. Ovanpå tornet satt från början ett kors som togs bort 1905. Huset hade då förfallit kolossalt. Huset användes först som gästrum till herrgården. Det var ingenjör Wohlfahrt som bodde där i början på 1900-talet som såg till att ta bort korset. Han var nämligen både skrockfull och mörkrädd.